Molekularni vodonik snižava nivo lošeg LDL holesterola i poboljšava nivo dobrog HDL holesterola

Molekularni vodonik snižava nivo lošeg LDL holesterola i poboljšava nivo dobrog HDL holesterola

Napisao: admin 10/11/2014 0 Komentar(a) Molekularni vodonik,Holesterol,Medicina,
Ranije studije na eksperimentalnim životinjama pokazale su da vodonik ima pozitivne efekte na redukciju masti u krvi. Međutim, ovaj potencijalno korisni efekat molekularnog vodonika kod ljudske populacije tek se istražuje. Grupa kineskih istraživača sa Univerziteta Šandong istraživala je efekte unosa vode bogate vodonikom (0.9-1.0 L/dan) na nivo i biološku aktivnost lipida u krvi kod 20 pacijenata sa potencijalnim metaboličkim sindromom.
 
Unos vode bogate vodonikom tokom 10 nedelja doveo je do značajne redukcije nivoa ukupnog i LDL-holesterola (tzv. loš holesterol) u krvi ovih pacijenata. Osim toga, poboljšana je biološka funkcionalnost HDL-holesterola (tzv. dobar holesterol), stimulisano uklanjanje holesterola iz makrofagnih ćelija i inhibirana adhezivnost monocita za ćelije endotela, čime je povećan stepen zaštite endotelnih ćelija od inflamacije i apoptoze (programirane ćelijske smrti). Porastao je i nivo zaštitnih antioksidantnih enzima u krvi, kao što je superoksid dizmutaza.
 
Iako je studija regrutovala relativno mali broj ispitanika i nije bila placebo-kontrolisana, autori su zaključili da molekularni vodonik redukuje dislipidemiju i smanjuje oksidativni stres, prokazujući korisne efekte u prevenciji metaboličkog sindroma.

 

Ostavi komentar