Molekularni vodonik: Revolucija u sportskoj medicini

Molekularni vodonik: Revolucija u sportskoj medicini

Napisao: admin 14/12/2014 0 Komentar(a) Sportska medicina,Molekularni vodonik,Medicina,

Active Hydrogen Professional Creamprvi i jedini proizvod na bazi molekularnog vodonika u Srbiji.  Efikasno ublažava bol i smanjuje otok kod sportskih i drugih povreda usled udaraca, uganuća, istegnuća i izvrnuća, a kao prevencija eliminiše osećaj zamora prilikom fizičke aktivnosti.

Molekularni vodonik se koristi više od 40 godina u eksperimentalnoj i kliničkoj medicini, a poslednja decenija praćena je izuzetnim otkrićima kada je reč o korisnim efektima ovog jednostavnog molekula, koji se smatra najjačim prirodnim antioksidansom. Efekti molekularnog vodonika su poslednjih nekoliko godina aktivno istraživani u oblastima medicine koje se bave sistemom organa za kretanje – od ortopedije i sportske medicine do reumatologije i fizikalne medicine.

Kod profesionalnih sportista su istraživani efekti upotrebe oralnog i topikalnog (za spoljnu upotrebu) molekularnog vodonika nakon akutnih povreda mekih tkiva (tetiva, mišića i ligamenata) a vodonik je uključen kao dodatak konvencionalnoj terapiji sportskih povreda. U međunarodnoj naučnoj studiji, koju je ove godine sproveo Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke iz Beograda pod rukovodstvom prof. dr Sergeja Ostojića, profesionalni sportisti su koristili molekularni vodonik tokom dve nedelje u vidu tableta i kreme koja su primenjena na mestu povrede. Sportisti su praćeni odmah nakon povrede a zatim i nakon 7 i 14 dana tokom oporavka – mereni su osećaj bola u mirovanju i pri pokretu, pasivna pokretljivost zglobova, otok povređenog tkiva kao i nekoliko inflamatornih markera. Upotreba molekularnog vodonika dovela je do značajnog smanjenja upala i unapređenja pokretljivosti zglobova nakon sportskih povreda mišića i tetiva. Sa druge strane, nije bilo promena ostalih parametara tokom oporavka sportskih povreda, niti značajnih neželjenih efekata uzimanja molekularnog vodonika. Ova studija je ukazala na moguće blagotvorne efekte dvonedeljnog uzimanja vodonika kao dodatka tradicionalnoj terapiji sportskih povreda mekih tkiva.

Jedini trenutno dostupan proizvod na bazi molekularnog vodonika u Srbiji, dostupan u Lilly objektima, je Active Hydrogen Professional Cream.

 

Ovaj potpuno nov proizvod u vidu kreme, redovnom preporučenom primenom efikasno pomaže kod posledica i stanja uzrokovanih povredama mišićnog i vezivnog tkiva usled udaraca, padova, sportskih povreda i drugih uzroka koji dovode do hematoma, otoka, uganuća i iščašenja. Takođe važno, Active Hydrogen Professional Cream, kada se nanosi neposredno pre fizičke i sportske aktivnosti, pokazuje i značajnu efikasnost kao preventiva upali i zamoru mišića usled neutralizacije mlečne kiseline, čime može da pomogne poboljšanju performansi profesionalnih sportista kao i rekreativaca. Više stručnih i naučnih informacija o zdravstvenim aspektima molekularnog vodonika, kao i o proizvodu Active Hydrogen Professional Cream dostupno je na sajtu www.activeh2.com.

 

aktivni_vodonik_sportska_medicina

 

Ostavi komentar