Molekularni Vodonik

dejstvo_antikosinads_molekula_660x360

Ukratko o molekularnom vodoniku

Molekularni vodonik se koristi više od 40 godina u eksperimentalnoj i kliničkoj medicini, a poslednja decenija praćena je izuzetnim otkrićima kada je reč o korisnim efektima ovog jednostavnog molekula.

Otkriveno je da molekularni vodonik ima više funkcija u organizmu čoveka, među kojima su anti-inflamatorna, anti-alergijska, antioksidantna, puferska i regulatorna uloga. Molekularni vodonik ima sposobnost selektivne neutralizacije toksičnih molekula (slobodnih radikala) na mestu povrede ili oštećenja tkiva.


Molekularni vodonik i povrede mekih tkiva

U naučnoj studiji kod profesionalnih sportista su istraživani efekti upotrebe oralnog i topikalnog molekularnog vodonika nakon akutnih povreda mekih tkiva (tetiva, mišića i ligamenata), a vodonik je uključen kao dodatak konvencionalnoj terapiji sportskih povreda, koja je obuhvatala lediranje, mirovanje, bandažiranje i druge standardne mere.

Vodonik se koristio tokom dve nedelje, a pored uzimanja tableta vodonika (2 grama dnevno) primenjivan je i topikalni gel na mestu povrede koja su se koristila 6 puta dnevno po 20 minuta.,

sportista_naslovna

molekularni_vodonik - model

Prednosti molekularnog vodonika

Višestruki mehanizam delovanja – Eksperimentalne i kliničke studije pokazuju da molekularni vodonik poseduje anti-inflamatorno i citoprotektivno dejstvo na ćelije mišićnog, hrskavičavog i koštanog tkiva. Moguće je da se vodonik ponaša i kao signalni regulator ekspresije proteina.

Povoljna bioraspoloživost – Male dimenzije molekula i transport prostom difuzijom omogućavaju da molekularni vodonik lako i brzo dospe do tkiva siromašnih cirkulacijom (npr. hrskavičavo tkivo) bez ograničenja karakterističnih za druge terapijske agense.


Oksidativni stres

Oksidativni stres je stanje koje se javlja kada slobodni radikali (toksični proizvodi metabolizma) nadvladaju mehanizme antioksidativne zaštite organizma. U izvesnoj meri oksidativni stres je normalna pojava, prisutna i kod zdravih osoba.

Kada je stanje organizma takvo da postoji povećana produkcija slobodnih radikala i smanjena sposobnost njihove neutralizacije i eliminisanja onda govorimo o stanju oksidativnog stresa.

Kada je stanje organizma takvo da postoji povećana produkcija slobodnih radikala i smanjena sposobnost njihove neutralizacije i eliminisanja onda govorimo o stanju oksidativnog stresa.

slobodni_radikali_molekul_600x240

Slobodni radikali

Slobodni radikali su nestabilni molekuli, visoke reaktivnosti, koji u organizmu stupaju u hemijske reakcije sa delovima ćelije (proteinima, lipidima, ugljenim hidratima, molekulima DNK), što dovodi do biohemijskih, strukturnih, funkcionalnih poremećaja.

Slobodni radikali ili reaktivne vrste kiseonika (ROS) i reaktivne vrste azota (RNS) su izrazito reaktivni molekuli koji se prirodno javljaju kao produkti normalnih ćelijskih oksidativnih procesa.


Antioksidansi

Antioksidansi su materije koje pomažu u smanjenju oštećenja nastalih dejstvom slobodnih radikala.

antioksidansi_molekul_600x240

primena molekularnog vodonika u medicini

Primena u medicini

Naučne radove i studije o dejstvu molekularnog vodonika u medicini možete naći na sledećoj stranici


Izjave korisnika